Stipendier
Scandinavian Organisation of Logistics Engineers

Society Of Logistic Engineers Scandinavia 

SOLE-stipendiet för uppsatser inom driftsäkerhet, underhåll och livscykelkostnad

SOLE delar varje år ut stipendium på upp till 5000 kronor för en eller flera uppsatser på kandidat-, magister- eller masternivå inom området Logistics. Syftet är att stimulera högre studier, projektarbeten och forskning inom området Logistics. Studenter från hela landet är välkomna att söka. Vid bedömning av uppsatser tas hänsyn till praktisk relevans såväl som vetenskaplig kvalitet. Bedömningsgrunderna är följande:
• Kreativitet och nytänkande
• Praktisk nytta och tillämpbarhet
• Vetenskaplighet och noggrannhet
• Presentation och språk


Utlysning av 2024 års stipendium

2024 års stipendium som studenter från hela landet är välkomna att söka.
Sista ansökningsdag är den 15/6 2024.
Ansökan bestående av personuppgifter samt uppsats i pdf-format skickas till:

uppsats @ solescandinavia . org

Med vänlig hälsning,
SOLE:s styrelse


PDF med information och anmälan för uppsats!


SOLE-stipendiater 2023

2023 års SOLE-stipendiater är Tobias Pudas och Anton Nordström, båda från Luleå tekniska universitet. Arbetena har utförts inom området RCM och visar på goda ingenjörskompetenser hos författarna. SOLEs styrelse gratulerar till utmärkelsen och 5000 kronor per arbete! Här följer motiveringarna:


Framtagning av en underhållsplan genom RCM, Tobias Pudas

Väl genomfört, ambitiöst, och praktiskt tillämpbart examensarbete. Arbetet är strukturerat, det finns en röd tråd och baserat på hur metoden är beskriven kan arbetet tillämpas i andra branscher som har dokumenterat alla störningar i ett underhållssystem. Pudas har gått igenom en maskin i grunden och försökt ta reda på behovet av avhjälpande underhåll genom att studera genomförda arbetsorder på maskintypen. Examensarbetet har gett förslag till förbättrade underhållsplaner t.ex. tid mellan förbyggande utbyten av filterdukar och filterplattor.


Tillämpning av RCM, Anton Nordström

Väl genomfört, ambitiöst och praktiskt tillämpbart examensarbete. LKAB får dels ett förslag på underhållsplan, dels olika förbättringsförslag.

Nordström har gått igenom en maskin i grunden och försökt ta reda på behovet av avhjälpande underhåll genom att studera genomförda arbetsorder på maskintypen. Examensarbetet har visat på tydliga förbättringar t.ex. beräkning och klassificering av komponenter och delsystem. Arbetet har också visat på vilka komponenter som är mer kritiska för systemet. Dessutom genom grundläggande beräkning och analys av tillgänglighet har Nordström upptäckt avvikelser mellan underhållshandboken och systemet Plant Performance hur tillgänglighet beräknas.


Mottagare av SOLE-stipendium 2022

Robin Ferm och Oscar Larsson, Chalmers Tekniska Högskola, tilldelas stipendium om 5000 kronor att dela på för examensarbete inom Production Engineering -

Implementing Smart Maintenance in the pulp and paper industry: Developing the strategy development process for Smart Maintenance implementation using action research ”För ett gediget arbete där anpassade teorier och metoder utvecklas i samråd med företaget, samt implementeras gemensamt vilket ger ett mervärde för båda parter.”


Abstract: Arbetet handlar om implementeringen av Smart Maintenance inom pappers- och massaindustrin och bygger på tidigare forskning inom Smart Maintenance där de praktiskt testat, utvärderat och vidareutvecklat en implementeringsprocess specifikt framtagen för Smart Maintenance i samarbete med SCA Underhåll på Östrands massafabrik utanför Sundsvall.


Uppsatsen finns att hämta hos Chalmers, https://odr.chalmers.se/handle/20.500.12380/305506

Vi gratulerar Robin och Oscar!


Mottagare av SOLE-stipendium 2020-2021

Alexander Jönsson och Andreas Åberg, Linnéuniversitetet, tilldelas stipendium om 5000 kronor att dela på för examensarbete i Industriell Ekonomi -

Stokastisk modellering & hantering av maskinhaveri: En fallstudie på Gunnebo Industries ”För gedigen vetenskaplighet, grundlighet och påvisande av analysresultats möjliga potential i verksamheter.”


Abstract: Studien är utförd för att identifiera faktorer som påverkar materialflödet negativt i en tillverkningsindustri. På fallföretaget Gunnebo Industries observerades ett specifikt problemområde med fluktuationer som grundar sig i smidesmaskiners driftsäkerhet. Dessa skapar påföljder som försvårar materialhanteringen. Rapporten illustrerar sedan hur stokastisk modellering av maskinfel kan användas som ett indikationsverktyg. Resultatet påvisar en weibullfördelning för samtliga smidesmaskiner. Modellen kan användas för att finna potentiella förbättringsområden eller till och med för att utveckla implementerbara förbättringar. Den reflekterar över nuvarandetillstånd, likt värdeflödesanalys, men med fokus på maskiners pålitlighet. Dessutom diskuteras diverse faktorer som influerar modellen samt hur den i sin tur kan användas vid vidare forskning och analys.


Uppsatsen finns att hämta i DiVA-portalen, https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:1438300

Vi gratulerar Alexander och Anders!

Nea Svensson, Linnéuniversitetet, tilldelas stipendium om 3000 kronor för examensarbete i Maskinteknik -

Beräkningsmodell för ekonomiska och miljömässiga effekter vid grusvägsunderhåll ”För påvisande av stor praktisk nyttopotential genom analys av metoder för underhåll av grusvägar.”


Abstract: En beräkningsmodell utvecklas för att skatta miljöpåverkan och ekonomiska effekter vid vägunderhållet grusning. Beräkningsmodellen används för att kunna jämföra alternativa metoder för grusning. Beräkningsmodellen testas genom ett testscenario med tre alternativa metoder för grusning. I alternativ ett används nytt grus och i alternativ två och tre används återvunnet grus. Studiens resultat visar att beräkningsmodellen kan användas för att skatta kostnad och miljöbelastning. Testscenariot visar att det är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt att använda återvunnet grus vid grusning. Ur ett samhällsperspektiv är det viktigt att belysa fördelarna med att använda återvunnet grus, då detta kan motivera att fler faktiskt väljer detta alternativ och då brytning av naturgrus är en energikrävande process som påverkar miljön negativt. Studiens syfte är att skapa förståelse för miljömässiga och ekonomiska effekter vid återvinning av grus vid grusvägsunderhåll. För att uppnå syftet genomförs en fallstudie som besvarar frågeställningen hur miljömässiga och ekonomiska effekter kan skattas på grusvägsunderhåll.


Uppsatsen finns att hämta i DiVA-portalen, https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:1437032

Vi gratulerar Nea!


Mottagare av SOLE-stipendium 2019

Julia Runesson, Lunds Universitet, tilldelas 2019 års SOLE-stipendium om 5000 kronor för uppsatsen på masternivå -

Vibration analysis for condition monitoring of mechanical presses. Uppsatsen som är genomförd tillsammans med Volvo Cars, behandlar möjligheterna att applicera prediktivt underhåll på en mekanisk press. Tillståndsövervakning är ett relativt moget område, där det dock fortfarande finns utrymme för empiriska studier.

Uppsatsen är ett gediget arbete baserat i relevant teori, samt ger industrin förståelse för vibrationsmätning och förslag till praktiska förbättringar.

Vi gratulerar Julia!